Pokémon is één van de populairste Trading Card Games van de wereld en bestaat al super lang. Zo bestaat de Pokémon Trading Card Game al sinds 1996 en sinds 1999 zijn de populaire kaarten verkrijgbaar in Nederland. Nu meer dan vijfentwintig jaar later, zijn ontzettend veel mensen in aanraking gekomen met de populaire tv-animatieserie en dat zorgt voor mooie verzamelingen met hele toffe kaarten. Hierdoor zien we steeds vaker de vraag voorbij komen: wat is de waarde van Pokemon kaarten? Met deze blog geven wij hier antwoord op en zorgen wij ervoor dat je zelf de waarde in kaart kan brengen.
Hoe weet je de waarde van Pokemon kaarten?
Elk jaar brengt the Pokemon Company nieuwe sets uit van de Pokemon Trading Card Game. Dit zorgt elk jaar voor nieuwe verzamelaars en oude verzamelaars gaan vaak door met het uitbreiden van hun verzameling. Doordat dit door de jaren heen al zo gaat, schieten verschillende kaarten en sets flink omhoog in waarde. Zo zijn er erg zeldzame kaarten beschikbaar, die bijna niemand heeft of heeft iemand oudere kaarten in uitstekende staat, wat ook een mooie bijdrage levert aan de waarde. Om de waarde van Pokemon kaarten in kaart te bregen, hebben wij de volgende stappen uitgeschreven:
1. De set van de kaart
Oude sets worden steeds meer waard. De oude verzamelaars hechten waarde aan nostalgie, waardoor de vraag omhoog gaat en het aanbod gaat elk jaar verder omlaag. Hierom is het belangrijk om te kijken uit welke set de Pokemon kaart komt. Dat doe je door bij nieuwe kaarten onderaan de kaart te kijken naar de code en het logo die daarbij staat. Op het voorbeeld hieronder zie je bijvoorbeeld een Blastoise EX-kaart uit de nieuwe Scarlet & Violet set: Steller Crown, dat is uitgebracht in 2024. Onderaan de kaart zie je een code staan met: 030/142 en een logo van een set. De code beschrijft dat er 142 kaarten in de Steller Crown set zitten en dat de Blastoise Ex nummer 030 is van deze set. De logo weergeeft een zwart blokje met de letters: SCR, wat staat voor Steller Crown.
2. De conditie van de kaart
Verzamelaars die veel geld voor kaarten neerleggen, hechten waarde aan de conditie van een kaart. Geheel vanzelfsprekend, hoe beter de conditie van een kaart, hoe meer waardevol de kaart is. Stap 2 is tegenwoordig nog belangrijker geworden. Dat heeft twee redenen, reden 1 is dat kaarten vaak geen perfecte conditie hebben wanneer ze uit een Booster Pack komen. Door het massaal drukken en verpakken, is het absoluut geen garantie dat een nieuwe kaart de term 'mint' toegewezen krijgt. Reden 2 is dat veel mensen hun kaarten laten 'graden' door een 'grading company'. Populairste voorbeeld is PSA en zij geven dan een score aan de kaart, gericht op de conditie en verpakken de kaart in een speciale PSA verpakking. Wanneer een kaart een PSA 9 of 10 krijgt, dan doet dit meestal veel met de waarde van de kaart. Dit zorgt ervoor dat veel verzamelaars veel geld over hebben voor zeldzame kaarten in een goede conditie.
3. Taal van de kaart
De derde stap waar je rekening mee moet houden is de taal van de kaart. Er worden veel sets uitgebracht in meerdere talen en dat doet wat met de waarde. De populairste talen zijn Engels en Japans en alles wat daar van afwijkt, is in ieder geval minder waard. Zo zijn er bijvoorbeeld Spaanse, Italiaanse en zelfs Nederlandse kaarten op de markt, die een stuk minder waard zijn. Wereldwijd zitten er gewoon minder mensen te wachten op een Nederlandse kaart.
Waar vind je de waarde van kaarten?
Er zijn verschillende manieren om de waarde van een kaart te bepalen. Hierom is dit ook regelmatig nog een discussie en wij vertellen middels dit blog in ieder geval hoe wij de waarde opzoeken. Om de waarde te bepalen gaan wij naar www.cardmarket.com. Dit is een site waar vrijwel elke losse kaart wordt aangeboden van Trading Card Games als Pokémon, One Piece en Yu-Gi-Oh! Bij het bezoeken van de website dien je eerst de Trading Card Game aan te klikken, waarvan je de waarde wilt weten. In dit voorbeeld klikken wij dus Pokémon aan. Vervolgens zoek je de naam en het nummer op, zoals hierboven beschreven: Blastoise 030. Er komen dan drie voorbeelden naar boven, waarvan één het blokje SCR krijgt, zoals beschreven in stap 1. Die klik je aan en dan zie je een hoop informatie met Available items, From en Price Trend. Hier kun je al het een en ander uithalen, maar dat is nog niet voldoende om de waarde te bepalen.
Filters in Cardmarket
Bij de zoektocht naar soortgelijke kaarten als die jij wilt gaan aanbieden, adviseren wij om gebruik te maken van de filters. De volgende filters zijn van belang:
- Language: English.
- Min. Condition: Near Mint (Mint/Near Mint is soms lastig in kaart brengen. Wij verwachten dat je deze kaart uit een Booster Pack haalt en daarom is in het voorbeeld de conditie in ieder geval Near Mint.
Resultaten Blastoise EX 030
Na het invoeren van de filters, krijgen wij een aantal verkopers. De goedkoopste is een Spaanse verkoper die een Near Mint variant aanbiedt voor 1,50. Je kan dus zeggen dat de kaart 1,50 waard is. Toch zijn wij een Nederlandse Webshop dus wij willen graag weten hoe wij de kaart kunnen kopen met minimale verzendkosten, dus kijken wij naar de eerste Nederlandse verkoper: Die biedt op het moment van schrijven de kaart aan voor 2,49. Als je dus deze kaart zou willen verkopen dan kan je de waarde van de kaart ongeveer inschatten op 1,50-2,- Euro maar kan je er eventueel iets meer voor vragen omdat er dus geen andere Nederlandse verkopers zijn op CardMarket. Op YouTube zien wij veel kopers, die dan ongeveer 80% van de CardMarket waarde bieden, dat is dus 2,49x0,8=1,99.
Andere methode die veel verzamelaars gebruiken
Ebay Last Sold Methode
Een andere methode is de 'Last Sold' Methode op Ebay. Hier kun je precies zien welke varianten verkocht zijn en aan deze bedragen kun je dan de waarde bepalen. Zelf bedacht voorbeeld: Blastoise EX Stellar Crown verkocht voor 2,10. Zij zullen dan zeggen dat dit de waarde van de kaart is. Hier zit een prima kern van waarheid in, het is tenslotte gekocht voor dit bedrag er zit alleen ook een flinke maar aan. Als je iets koopt op Ebay dan heb je vaak te maken met redelijk hoge verzendkosten en eventuele importkosten. Het kan dus zo maar zijn dat iemand in totaal 4,- Euro heeft betaald, voor deze kaart. Er wordt dus regelmatig gezegd dat deze methode niet eerlijk is, omdat de koper dus veel meer heeft betaald. Mede daarom hanteren wij deze methode minimaal.
App: Price Charting Methode
Naast de Ebay en Cardmarket Methode, bestaat ook nog de app: Price Charting. Dit is een app waarmee je heel snel kan inzien wat de waarde is van een kaart. Je kan met je camera de kaart eenvoudig scannen en zij laten je precies zien wat de kaart waard is. Tenminste in zekere zin. Het komt namelijk vaak voor dat je een kaart scant die dan volgens Price Charting 0,90-1,- Euro waard is. Als je dan vervolgens de aangeboden kaarten in CardMarket bekijkt dan zie je dat ze worden aangeboden voor 0,02 cent. Een significant verschil als je het ons vraagt. Voor duurdere kaarten 5,-+ vinden wij dit wel een leuke methode. Het wijkt dan nog wel af van bijvoorbeeld een CardMarket maar het geeft snel aan dat de kaart iets waard is.
Conclusie Pokemon kaarten waarde bepalen
Onze conclusie is dat de waarde bepalen van specifieke Pokémon kaarten nog een flinke klus kan zijn. Er zijn verschillende methodes die van elkaar afwijken en ontzettend veel verzamelaars die flink onder de waarde bieden. Wij adviseren dan ook om voorzichtig te zijn met wat je aanbiedt en hoe snel je akkoord kan gaan met het verkopen van specifieke kaarten of een hele verzameling. Daaraan toegevoegd, geldt dat ook voor veel te hoge waardes vragen, die totaal niet aansluiten bij de marktwaarde. Mede hierom proberen wij altijd een schatting te maken met CardMarket. Je weet dan in ieder geval wat de goedkoopste kaart is op de markt en daaromheen kan jij dan bepalen of je daar net iets onder wil zitten om de kaart snel te verkopen, of weet jij of het een waardevolle kaart is die leuk staat in je verzamelmap.
Hulp nodig?
Heb je onze hulp nodig bij het bepalen van de waarde van je verzameling? Mail dan foto's van je kaarten naar ons of stuur ons een bericht via Whatsapp. Zorg bij de foto's dat de conditie en de code onderaan goed zichtbaar is, zodat wij een inschatting kunnen maken. Zo hebben wij verschillende verzamelaars al geholpen met een schatting van hun verzameling. Dit geldt ook voor de waarde van Yu-Gi-Oh! kaarten, waarbij wij graag helpen met het in kaart brengen van de verzameling.